Recept na domácí burger

DOMÁCÍ HOVĚZÍ HAMBURGER Z OHNIŠŤE STEEL DECOR

86199F80-75FF-4762-B810-621E7DFF5E66

 

SUROVINY:

  • zadní hovězí maso - nahrubo pomleto (cca 150g/porce)
  • sůl, pepř
  • houska (1ks/porce)
  • dresink dle chuti (majonéza, hořčice, vlastní)
  • červená cibule nakrájená na kolečka
  • plátkový sýr 45% tuku (1 plátek/porce)
  • strouhaný sýr cheddar (1sáček=většinou 100g/4-6 porcí)
  • nakrájené rajče (2 plátky/porce)

PRO PÁLIVOU VERZI MŮŽETE PŘIDAT NAKLÁDANÉ KRÁJENÉ PAPRIČKY JALAPENOS ( K DOSTÁNÍ V ALBERTU)


MASO:

Jako maso můžeme použít buďto kupované polotovary pro přípravu hamburgerů nebo si masovou směs vyrobíme sami - nic na tom není.

Použijeme mírně tukem prorostlý kus hovězího masa (maso by mělo obsahovat kolem 15% tuku, aby bylo krásně šťavnaté) a nahrubo ho pomeleme . Dochutíme solí a pepřem (osobně si někdy přidávám trochu provensálského sušeného koření). Masovou směs si rozdělíme na kruhové placky o průměru o 2cm větší, než je houska (maso se při grilování stáhne) a o tloušťce cca 1-1,5cm.

HOUSKA:

Housky pro hamburgery si kupuji zásadně v Albertu, jejich konzistence a chuť je zatím nejlepší ze všech, které jsem zkoušel. Zdatnější jedinci si upečou housky doma. Při prvním pokusu je dost pravděpodobné, že se Vám domácí housky nepovedou na 100%, tak mějte v zásobě raději i ty z obchodu.

DRESING:

Jako dresing na potření housky zvolíme dle chuti buďto majonézu, hořčici, kečup nebo si vytvoříme vlastní dresing dle chuti.

POSTUP:

Na rozpálené ohništi STEEL DECOR  si nejprve orestujeme cibuli. Jakmile dosáhneme požadovaného opečení cibule, přemístíme ji na kraj ohniště, kde je teplota nižší - cibule se již neopéká, pouze se udržuje její teplota. Následně grilujeme masovou směs  zhruba 1-2 minuty z každé strany (záleží na každém, jak moc má rád propečené maso). Při otočení masa na druhou stranu, na něj položíme plátek sýru (např. gouda 45%) a posypeme nastrouhaným cheddarem. Na gril položíme obě poloviny housky rozkrojenou stranou, aby se se zlehka opekla a byla křupavá na skus.

SERVÍROVÁNÍ:

Spodní i horní polovinu housky potřeme dresinkem dle chuti, můžeme přidat list salátu (slouží jako izolace mezi masem a pečivem, maso pouští hodně šťávy a tou se houska rychle napije - list salátu tomu však zabrání). Přidáme grilované maso s roztopeným sýrem. Na maso položíme plátky rajčete, restovanou cibulku, přiklopíme horní polovinou housky a celý hamburger propíchneme špejlí (aby nám nevyklouzlo maso).

při konzumaci dbejte pozornosti na špejli