Recept na domácí kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš se v České republice těší velké oblibě. Především jeho příprava znamená setkání se s přáteli jak v letních, tak podzimních či zimních časech, kdy čas strávený vařením guláše, znamená do jisté míry společenskou událost s přáteli, kamarády či rodinou. Kotlíkový guláš se skládá z masa a zeleniny vařených v kotlíku nebo hrnci. Obvykle se připravuje z hovězího nebo vepřového masa, cibule, papriky a kořenové zeleniny. Je to jednoduché a poctivé jídlo, které se často podává u táboráku. Jako přílohu můžete použít chléb či knedlík.

 

DOMÁCÍ HOVĚZÍ KOTLÍKOVÝ GULÁŠ Z OHNIŠŤE STEEL DECOR

FE5E2944-6C0E-4B02-8BFE-930B7FF25DA0

 

 

SUROVINY:

4 porce

  • hovězí maso - kližka 600g
  • sůl, pepř
  • cibule - 500g
  • malý rajský protlak
  • paprika kápie 1ks - nákrájené na pásky
  • česnek - 4 stroužky
  • chléb - 1 krajíc nakrájený na kostičky
  • vepřové sádlo
  • červená paprika - mletá
  • 1 čerstvá chilli paprika - pokud chcete pikantní variantu
    POSTUP:

Na GRILOVACÍM OHNIŠTI STEEL DECOR nebo na klasickém ohništi STEEL DECOR 500 s DRŽÁKEM KOTLÍKU roztopíme v kotlíku nebo hrnci vepřové sádlo a orestujeme cibulku. Přidáme hovězí maso nakrájené na kostky a zprudka osmahneme. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, mletou papriku.

kotlikovy gulas grilovaci ohniste steel decor

Přidáme vlažnou vodu, aby bylo veškeré maso pod hladinou a vaříme. Jakmile dosáhneme varu, přidáme pro zahuštění krajíc chleba nakrájený na kostičky. Guláš vaříme dokud se maso nezačne hezky rozpadat. Zhruba půl hodiny před koncem přidáme česnek a nakrájené pásky papriky. Pokud chceme pikantní verzi, přidáme nakrájenou čerstvou chilli papričku. 

E05D7AE4-6259-4EA3-812E-F93B7C37772D

TIP:

Během vaření dochází k odpařování vody, proto dolévejte teplou vodu, aby jste guláš zbytečně neochlazovali a tím neprodlužovali dobu vaření.